İçindekiler
Sınır koymak, bireyler arasında ilişkilerin temellerini oluşturan en önemli bileşenlerden bir tanesidir. Bireyler kendi limitlerini bilmesi, kendi sınırlarını koyması ve bulunduğu sınırlar arasında kendini özgür hissetmesi ihtiyaçların karşılanması için yeterli olacaktır. Bireyler tarafından konulan sınırlar, bireylerin tanımlanmasında etkin rol oynarken sınırlar bireylerin neler yapıp yapamayacağı konusunda da belirleyici rol oynar. Sadece bireysel olarak değil, farklı bireyin size yaklaşım durumunu da kendi çizdiğiniz sınırlar belirler.
Ne Zaman Sınır Konmalı?
Her birey kendi sınırlarına saygı duyduğu gibi başkalarının sınırlarına da saygı duymak zorundadır. Bu sayede başkalarının da kendi sınırlarımıza saygı duymasını bekleriz. Bazı durumlarda başkaları tarafından saygı duyulmak için kendi sınırlarımızı net şekilde belirlememiz gerekir. Kendi sınırlarımızı koyma ihtiyacı hissettiğimiz zamanlarda, onlara saygı duymayan ve sınırlarımızın hiçe sayıldığını göstermek istediğimizde duygusal ifadeler kullanırız.
Sınırlarınızın ihlal edildiği durumlarda duygusal olarak genellikle sinirlenme, ağlama ya da yüksek sesle konuşma duyguları kendini gösterir. Fiziksel temaslar, sözle rahatsız edilme durumları ve bazı durumlarda bakışlar dahi sınırların ihlal edilmesine neden olabiliyor. Öfke duygusunu gösterdiğiniz zamanlarda sınır koymak çok daha kolay hale gelirken, bu duygu sayesinde kendinizi ifade etmiş olursunuz. Sınırlarınızı belirler ve buna göre karşı tarafın hareket etmesini sağlarsınız.
Sınır Koyma Nasıl Olmalıdır?
Her birey kendi inancına, düşüncesine, desteklediği bir parti ya da sorumluluğa sahiptir. Bireyler sizin kendi düşüncelerinizi eleştirmeye hakkı yoktur. Özellikle karşı taraf size saygı göstermiyorsa sınırınızı koymak en etkili çözüm olacaktır. Kişisel sınırlarınıza girmesine izin vermeden ve karşı tarafının sınırlarını ihlal etmeden düşüncelerinizi söylemekte özgür olduğunuzu unutmayın.
Her birey kendi sınırlarını koruyarak saygısını sürdürür. Ancak sınırlarınızı aşmak isteyen biriyle bir ya da birden fazla görüşme durumları olduysa, kibar ve nazik birey olarak saygılı ve sınırlarınızı ihlal etmemesi için uyarılarda bulunabilirsiniz. Kişisel alanınızı ve sınırlarınızı ihlal eden birine karşı saygılı ve kibar davranmak her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle sınırlarınızı bireylere yönelik koyma yöntemleri sayesinde karşınızdakine düşüncenizi rahat bir şekilde ifade edebilirsiniz.
Sınır Koyma Yöntemleri Nelerdir?
İletişim kurun
Kendi sınırlarınızı belirledikten sonra, düşüncelerinizi karşı tarafa net bir şekilde ifade edin. Düşüncenizi, isteklerinizi ve sınırlarınızı saygılı, kibar ve nazik bir şekilde iletin. Bunun bir daha olması durumunda ne gibi tepkiler vereceğinizi ve neyle karşılaşacağı konusunda net ifadelerde bulunun.
Aile ve Çocuk İletişimi ile ilgili yazımızı okumak için lütfen tıklayın
Niyetinizi İfade Edin
Niyeti karşı tarafa ifade etmek, sınır koymanızı ve kolayca anlaşılmanızı sağlayacaktır. Niyet ifade ederken bunu kırmayacak şekilde gerçekleştirmek her iki tarafın sınırlarını zedelemeyecektir. Niyet ifade ederken amacın karşı tarafı kırmak, incitmek ya da küçük düşürmek olmadığını bilin ve ifade ederken kırıcı olmaktan kaçınmaya özen gösterin.
Seçenekler Sunun
Genelde konuşmaya başlamak için günlük hayatta gerçekleşen olaylar hakkında konuşma yapılır. Bunun en önemli nedeni konuşulacak konu hakkında kırıcı olmadan farklı seçenekler sunmak için konuşmayı yumuşak bir dille başlatmaktır. Seçeneklere sahip olmak her insan için özgürlük anlamı taşır. Bu sayede hem kendiniz hem de karşı taraf için en iyi kararı vererek sınırlarınızı korursunuz. Karşı tarafın sınırlarını yıkmadan kendinizi anlatmış olursunuz.
Alternatif sunmak
Günümüzde hayatın her alanında ısrar ve karar değiştirme yöntemleriyle karşı karşıya kalırız. Bu durumlardan kaçınmak oldukça zordur. Bunun önüne geçmek için farklı alternatifler sunarak sınırlarınızı zorlamayacak seviyelerde davranabilirsiniz.
Sınırları koruyun
Sınır koymak kadar sınırları korumak ta son derece önemlidir. Bu nedenle sınırlarınızı bilerek hareket etmek özgür hissetmenize neden olabileceği gibi, sınırlarınıza müdahale edilmesi özgürlüğünüzün kısıtlanmasına neden olacağını unutmayın.
Son olarak sınır koymak hakkında daha çok bilgi ve birikim sahibi olmak isterseniz Psikonet yayınlarının İyileştiren Sınırlar: Sağlıklı Sınırlar Çekmek ve Hayır Demek Üzerine kitabını okuyabilirsiniz.
Yasal Uyarı !
www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.