fbpx
Anasayfa Yazılar Teknoloji Bağımlılığı ve Beraberinde Getirdiği Tehlikeler 2021

Teknoloji Bağımlılığı ve Beraberinde Getirdiği Tehlikeler 2021

tarafından Klinik Psikolog Faruk CESUR

Teknoloji bağımlılığı, modern dünyanın insanoğluna bulaştırdığı en büyük hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bugün teknolojinin yardımı olmadan yaşamak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Her geçen gün artan bilgisayar, cep telefonu ve internet kullanım oranları, teknolojik cihazlar karşısında geçirilen uzun zaman dilimleri, bizleri teknolojinin bağımlısı haline getirdi.

Teknolojik gelişmeleri durdurmak mümkün de değil, aslında mantıklı da değil. Doğru ve yerinde kullanılan teknolojinin insan hayatını büyük ölçüde kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçek. Fakat bir yandan da teknoloji bağımlılığı, beraberinde pek çok tehlikeyi de getirmekte. Peki bu tehlikeler nelerdir? Hadi birlikte göz atalım;

Cep Telefonu Bağımlılığı

telefon-bagimliligi
Nomofobi (telefon bağımlılığı) günümüzün en ciddi rahatsızlıklarından biridir.

Sık sık telefonunuzun çaldığı, cebinizde titrediği hissine kapılıyorsanız durum vahim demektir. Hele bir de her 10-15 dakikada bir sosyal medya hesaplarınızı kontrol etme ihtiyacı duyuyorsanız, çoktan teknoloji bağımlısı olmuşsunuz, geçmiş olsun!
Bilhassa önemli işlerle meşgulken, işinizin başındayken ve uykudan önce telefonunuzu sessize alın. Hatta akşam belirli bir saatten sonra kapatmayı bile düşünebilirsiniz. Yatağa telefonla girmek gibi bir hatayı ise asla yapmamalısınız.

Gerçek Dünyaya Dönmenin Vakti Gelmedi Mi?

Gittiğiniz bir yerde telefonunuz çekmediğinde, herhangi bir sebeple internet bağlantınız koptuğunda panik oluyorsanız, gerçek dünyaya dönme vaktiniz gelmiş demektir. Bir oyuna müptela olmak, instagram, facebook, twitter olmadan nefes alamamak, sürekli parlak ekranlara maruz kalmak, oldukça ciddi bir sorundur. Hem psikolojik, hem de fiziksel sağlığınızı kaybetmek üzere olabilirsiniz. Bu nedenle çok geç olmadan gerçek dünyaya dönmeli, ellerinizde kelepçe haline gelen teknoloji bağımlılığından kurtulmalısınız.

Teknoloji Bağımlılığı, Anksiyete ve Depresyona Neden Olabilir

Yapılan bazı araştırmaların sonucu ortaya koyuyor ki, aynı anda birden çok teknolojik cihaza maruz kalmak, anksiyete ve depresyona neden olabiliyor. Yine araştırma sonuçları, son on yılda bu durumun %120 arttığını gösteriyor. Kulaklıkla müzik dinlerken, elinizde telefon sosyal medyada gezintiye çıkıyor ve karşınızda açık duran televizyonu da izliyorsanız, depresyon riskiyle karşı karşıyasınız demektir.
Cihazlarınızı ayırın ve bir anda sadece bir cihaza odaklanın.

teknoloji-bagimliligi-ve-aileye-zararlari
Teknoloji bağımlılığı, aile bağlarına ve iletişimine büyük zararlar vermektedir.

Teknoloji Bağımlılığı Aile Bağlarının Zayıflamasına Neden Oldu

Teknoloji bağımlılığı, aile bağlarının zayıflamasına ve insanların sosyal hayattan kopmasına neden oldu. İnsanlar artık Netflix, Facebook, Warcraft’a ayırdığı vakti ailesine ayırmaz oldu. Arkadaşlık ilişkileri sekteye uğradı. Tv programları ve sosyal medya hesaplarınız orada öylece duruyor ve bir yere kaçmıyor. Ama zaman içinde ailen ve arkadaşlarını birer birer kaybedeceksin.

Teknoloji Bağımlılığının Fiziksel ve Psikolojik Zararları

Bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen uzun zaman dilimleri, kilo almaya ve faydalı güneş ışınlarından yoksun kalmaya neden oluyor. Ayrıca, baş, bel ve sırt ağrıları, kamburluk, karpal tünel sendromu, stres, depresyon, duygu-durum bozuklukları, teknoloji bağımlılığı ile sıklıkla görülen rahatsızlıklardır.

Teknoloji bağımlılığının geldiği son nokta, insanların işlerini kaybetmelerine ve sevdiklerinden uzaklaşmalarına neden olmasıdır. Depresif ruh hali, suçluluk ve utanç duygusu, teknoloji bağımlılığının sonuçları arasında yer almaktadır.

teknolojik-bagimlilik
Teknolojik cihazlara olan bağımlılığınızdan kurtulduğunuzda, özgürleştiğinizi hissedeceksiniz.

Sizce de özgür olmanın vakti gelmedi mi? Hadi kırın zincirlerinizi ve gerçek hayata, ailenizin ve sevdiklerinizin arasına katılın!

Yasal Uyarı !

www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

İlginizi Çekebilir

Adres

Kamberiye Mahallesi, Adalet Caddesi, U5-A Blok Kat:5 Daire:12 Haliliye/Şanlıurfa

Email Adresimiz

Eğer kriz anında olduğunuzu ya da tehlikede olduğunuzu düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmayınız.

Acil Yardım Hattı: 112

Aile İçi Şiddet Hattı: 183

 Uyuşturucuyla Mücadele: 191

Telefon Numarası

Hoşgeldiniz

Aşağıda bulunan bağlantılara tıklayarak bizlere ulaşabilir ve merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. Sizlere en iyi hizmeti verebilmek ve yardımcı olabilmek bizim en önemli önceliğimiz.

Sağlıklı günler dileriz.

Çerezleri kullanarak web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlayabiliriz. Anonimleştirilmiş kullanım istatistikleri oluşturmak, sosyal medya işlevleri sağlamak, size kolaylık sağlayan işlevler sunmak ve tekliflerimizi ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak için endüstri standardı teknolojileri (tanımlama bilgileri, web işaretçileri vb.) kullanıyoruz. "Kabul et" seçeneğine tıklayarak verilerin, web sitelerinin ve ortakların işlenmesinin yanı sıra cihazlar arası oluşturma ve bireysel kullanım profillerinin işlenmesine de izin vermiş olursunuz. Kabul Et Daha fazla oku

K.V.K.K Politikası