fbpx
Anasayfa Yazılar Oyun Bağımlılığı Nedir? 2024

Oyun Bağımlılığı Nedir? 2024

tarafından Klinik Psikolog Faruk CESUR

Bugün birçok ebeveynin merak ettiği oyun bağımlılığı hakkında konuşacağız. Geçmişte parklarda, mahalle ve sokaklarda arkadaşlarla birlikte gerçekleştirilen aktiviteler olan oyunlar, günümüzde evlerde, oyun salonlarında veya internet kafelerde video oyunlarıyla bilgisayar başında gerçekleştirilen sanal aktiviteler haline geldi. Instituts für Jugendkulturforschung  tarafından yapılan bir araştırmada Avusturya’da ergenlerin yüzde yetmiş beşinin bilgisayar oyunu oynadığı tespit edilmiştir.*

oyun bağımlılığı

Hızla gelişen teknoloji ve pandemi’nin etkisiyle birlikte insanlar evlerinde ve bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmeye başladı. Bu nedenle oyun ve bilgisayar bağımlılığı gittikçe artmakta. Bu durum ailelerin çocuklarının eğitim süreçleri konusunda kaygılanmalara sebep olabiliyor. Öncelikle her oyun oynayan bağımlı değildir ve oyun oynamak kötü bir şey de değildir. Bazı durumlarda ruh sağlığımızı korumada bize yardımcı olur. Hadi gelin birlikte bağımlılık ve oyun bağımlılığı nedir bunları öğrenelim.

Bağımlılık ve oyun bağımlılığı nedir?

Sonunda ödül olan her şey bağımlılık yapabilir. Bağımlılık bireyin alışılmış olan herhangi bir madde veya uyarana karşı engellenmesi olanaksız psikolojik ve fizyolojik bir arzu duyması, alınan miktarın ve alınma sıklığının giderek artması, alınmadığı zaman yoksunluk belirtilerini göstermesi ve bu madde veya uyaran alınmadan günlük hayatın sürdürülmesinin imkansız hale gelmesidir. Bağımlılık süreklilik gösteren bir hastalıktır. Kişiyi uğradığı tüm kayıplara rağmen davranışını devam ettirir.

oyun bağımlılığı

Bağımlılık nasıl anlaşılır?

  • Davranışın süresi artıyorsa,
  • Yoksunluk belirtisi  gösteriyorsa,
  • Uyaranın alınması ile rahatlıyorsa,
  • Ruhsal, bedensel, sosyal zarar yaşıyorsa,
  • Sorumluluklarını ihmal ediyorsa, kişi bağımlı olabilir.

Video oyunlarının faydaları nelerdir?

  • Oyun oynamak, problem çözme yeteneğinizi arttırır.
  • Daha hızlı karar almanızı sağlar.
  • Hafızanızı geliştirmeye yardımcı olur.
  • Oyun oynayan kişiler çevresel uyaranları daha kolay göz ardı edebilirler.

Ek olarak bilgisayar oyunlarında daha iyi beceri gösteren cerrahların laparoskopik (kapalı) ameliyat becerilerinin daha iyi olduğu bulunmuştur. Ayrıca seri el becerisi gerektiren video oyunlarının, cerrahların motor becerilerine katkı sağlayabileceği de düşünülmektedir.

Oyun bağımlılığının zararları nelerdir?

oyun bağımlılığı nedir

  • Önemli oranda kilo alımı ve kilo kaybı, obezite riski.
  • Uyku düzensizlikleri.
  • Ruh hali değişiklikleri.
  • Sağlıksız beslenme.
  • Dopamin ve diğer hormonal değişiklikler.
  • Fiziksel değişimler ve kişisel bakımı aksatma ve bunu alışkanlık haline getirme.
  • Yorgunluk ve tükenmişlik hissi.
  • Karpal tüneli sendromu.
  • Şiddetli ve kontrol edilemeyen saldırganlık ve sinirlilik durumu.

Oyun bağımlılığını engellemek için neler yapılabilir?

Özellikle ailelerin çocuklarındaki oyun bağımlılığını engellemek için uygulayabilecekleri bazı önlemler bulunmakta.

  • Çocuklarla birlikte anlaşarak oyun oynamak için bir süre belirlenir ve bu sürenin aşılmasına izin verilmez.
  • Tablet, telefon ve diğer oyun oynayabileceği aletleri odasının dışında tutmak gece gizli şekilde oyun oynamasını engelleyecektir.
  • Çocukları farklı hobi ve etkinliklere yönlendirmek.

Son madde çocuklardaki oyun oynanmadığı zaman ortaya çıkacak yoksunluk hissinin giderilmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Fiziksel aktiviteler çocukta eksik olan dopamini tamamlarken bir yandan fiziksel rahatsızlıkların önüne geçecektir.

Yasal Uyarı !

www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

İlginizi Çekebilir

Adres

Kamberiye Mahallesi, Adalet Caddesi, U5-A Blok Kat:5 Daire:12 Haliliye/Şanlıurfa

Email Adresimiz

Eğer kriz anında olduğunuzu ya da tehlikede olduğunuzu düşünüyorsanız, bu siteyi kullanmayınız.

Acil Yardım Hattı: 112

Aile İçi Şiddet Hattı: 183

 Uyuşturucuyla Mücadele: 191

Telefon Numarası

Hoşgeldiniz

Aşağıda bulunan bağlantılara tıklayarak bizlere ulaşabilir ve merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. Sizlere en iyi hizmeti verebilmek ve yardımcı olabilmek bizim en önemli önceliğimiz.

Sağlıklı günler dileriz.

Çerezleri kullanarak web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlayabiliriz. Anonimleştirilmiş kullanım istatistikleri oluşturmak, sosyal medya işlevleri sağlamak, size kolaylık sağlayan işlevler sunmak ve tekliflerimizi ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak için endüstri standardı teknolojileri (tanımlama bilgileri, web işaretçileri vb.) kullanıyoruz. "Kabul et" seçeneğine tıklayarak verilerin, web sitelerinin ve ortakların işlenmesinin yanı sıra cihazlar arası oluşturma ve bireysel kullanım profillerinin işlenmesine de izin vermiş olursunuz. Kabul Et Daha fazla oku

K.V.K.K Politikası